Cara Mencintai Baginda Nabi Muhammad Saw

image


 

 

إِنّ الْحَمْدَ ِللهِ نَحْمَدُهُ وَنَسْتَعِيْنُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ وَنَعُوْذُ بِاللهِ مِنْ شُرُوْرِ أَنْفُسِنَا و مِنْ َسَيّئَاتِ أَعْمَالِنَا مَنْ يَهْدِهِ اللهُ فَلاَ مُضِلّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ

اَللهُمّ صَلّ وَسَلّمْ عَلى مُحَمّدٍ وَعَلى آلِهِ وِأَصْحَابِهِ وَمَنْ تَبِعَهُمْ بِإِحْسَانٍ إِلَى يَوْمِ الدّيْن.
Allahumma sholli wa sallam ‘alaa muhammadin wa ‘alaa alihii wa ash haabihi wa man tabi’ahum bi ihsaani ilaa yaumiddiin.

يَاأَيّهَا الّذَيْنَ آمَنُوْا اتّقُوا اللهَ حَقّ تُقَاتِهِ وَلاَ تَمُوْتُنّ إِلاّ وَأَنْتُمْ مُسْلِمُوْنَ
yaa ayyuhalladziina aamanuu ittaqullaaha haqqa tuqaatihi wa laa tamuutunna ilaa wa antum muslimuun

 

 

Surah al Baqoroh  185;

yayyuhal muslimun , atau ma'asyiral muslimin rahimakumullah , atau sidang jum'at yang dirahmati Allah .

 Segala puji bagi ALLAH yang memberikan nikmat Islam dan menjadikan kita umat kepada Rasul yang agung dan mulia Muhammad SAW. Segala puji bagi ALLAH yang telah mengutus kepada kita sebaik-baik risalah (al-Quran) yang dibawa Rasulullah sebagai sebaik-baik syariat agama.

Bulan ini kita kembali memasuki bulan Rabiul Awwal, bulan yang didalamnya dilahirkan seorang manusia pilihan untuk menyempurnakan risalah yang telah dibawa sejak nabi Adam AS. Rasanya tepat bagi kita bermuhasabah sejenak, kembali merenungi sosok agung tersebut agar kita dapat kembali kejalan yang diridhoi Allah SWT.

Kenapa perlu cinta kepada Nabi?

ALLAH telah meletakkan syarat untuk mendapatkan cinta dan kasih sayang-Nya yang tidak ada cara lain kecuali dengan mengikuti Baginda. Cinta akan dibalas dengan cinta. Ketaatan akan dibalas dengan kecintaan daripada ALLAH.

Firman-Nya bermaksud,

  “Katakanlah (wahai Muhammad): “Jika kamu (wahai manusia benar-benar) mencintai ALLAH, maka ikutilah aku, nescaya ALLAH mengasihi dan mengampuni dosa-dosamu.” ALLAH Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.” (Surah al-Imran:31

Nabi SAW menegaskan melalui sabda beliu . “Tidak sempurna iman seseorang di antara kamu sehinggalah aku dicintai melebihi kedua orang tuanya, anak-anaknya dan semua manusia lain.” (Riwayat Bukhari).

Namun adakah akan wujud rasa cinta kepada Nabi SAW sekiranya kita tidak mengenal keperibadian beliau? Nabi SAW memiliki peribadi dan akhlak yang mulia lagi terpuji dan tidak dapat ditandingi oleh sesiapa pun.

Pujian ALLAH kepada Nabi SAW kerana akhlaknya yang mulia, melalui berfirman-Nya, “Dan bahawa sesungguhnya engkau (Muhammad) mempunyai akhlak yang amat mulia..” (Surah al-Qalam:4)

 

Sejarah telah membuktikan betapa ramai umat manusia tertarik kepada Islam setelah mereka mengenal Nabi SAW. Namun bukanlah tuntutan utama bagi kita menyebarkan cerita-cerita keajaiban akhlak Nabi SAW dan memang tidak dinafikan wujud di sana sebahagian ustaz, pakar motivasi dan khatib yang disibukkan dengan perasaan kagum dan takjub dengan cerita-cerita tersebut sedangkan sebenarnya mereka terlupa untuk menerapkan apa sebenarnya perlu dilakukan oleh umat Islam dalam berinteraksi dengan cinta dan akhlak Nabi SAW.

Kita perlu tahu tujuan utama mengenal peribadi Nabi adalah untuk melahirkan rasa cinta kepada beliau. Apabila akhlak nabi digambarkan sebagai al-Quran, sebenarnya kita perlu faham bahawa Nabi SAW telah membumikan al-Quran di dalam diri beliau, kerana itu wajib bagi kita cinta kepada beliau.

Kita tidak akan mencapai hakikat cinta kepada Nabi SAW hanya dengan mempelajari sirah Baginda sahaja. Oleh itu dengan mengikuti Baginda barulah akan tercapai hakikat cinta atau dengan istilah lain ittiba’ (ikut) dan taat dalam setiap amalan.

Beliau diikuti kerana memiliki kefahaman dan pengetahuan yang sempurna terhadap wahyu al-Quran dan as-Sunnah, tambahan pula beliau sudah mengamalkan segala perintah ALLAH dan menjauhi larangan-Nya.

Kerana itu ALLAH berfirman, “Sesungguhnya telah ada pada (diri) Rasulullah itu suri teladan yang baik bagimu (iaitu) bagi orang yang mengharap (rahmat) ALLAH dan (kedatangan) hari kiamat dan dia banyak menyebut ALLAH.” (Surah al-Ahzab:21)

Akhir sekali nasihat saya, tanggungjawab umat Muhammad yang terbesar ialah mencontohi dan mengikuti Nabi SAW dalam setiap aspek kehidupan. Kemudian istiqamah dan berterusan mempelajari sunnah dan nasihat Baginda tanpa mengira musim.

Inilah sahaja jalan mudah untuk meraih syafaat Baginda. Kita memohon kepada ALLAH agar dipertemukan dengan Nabi SAW di telaganya untuk meneguk air telaga Kautsar di akhirat kelak. Wallahualam.

بَارَكَ اللهُ لِيْ وَلَكُمْ فِي الْقُرْآنِ الْعَظِيْمِ وَنَفَعَنِيْ وَإِيَّاكُمْ بِمَا فِيْهِ مِنَ اْلآيَاتِ وَالذِّكْرِ الْحَكِيْمِ. أَقُوْلُ قَوْلِيْ هَذَا وَأَسْتَغْفِرُ اللهَ لِيْ وَلَكُمْ  إِنَّهُ هُوَ الْغَفُوْرُ الرَّحِيْمُ.

 

اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ، وَالْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ اْلأَحْيَاءِ مِنْهُمْ وَاْلأَمْوَاتِ، إِنَّكَ سَمِيْعٌ قَرِيْبٌ مُجِيْبُ الدّعَوَاتِ.
رَبّنَا لاَتُؤَاخِذْ نَا إِنْ نَسِيْنَا أَوْ أَخْطَأْنَا رَبّنَا وَلاَ تَحْمِلْ عَلَيْنَا إِصْرًا كَمَا حَمَلْتَهُ عَلََى اّلذِيْنَ مِنْ قَبْلِنَا رَبّنَا وَلاَ تًحَمّلْنَا مَالاَ طَاقَةَ لَنَا بِهِ وَاعْفُ عَنّا وَاغْفِرْ لَنَا وَارْحَمْنَا أَنْتَ مَوْلاَنَا فَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِرِيْنَ.
رَبَنَا ءَاتِنَا فِي الدّنْيَا حَسَنَةً وَفِي اْلأَخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النّارِ. والحمد لله رب العالمين.

 

Tue, 13 May 2014 @20:17


Tulis Komentar

Nama

E-mail (tidak dipublikasikan)

URL

Komentar

Copyright © 2020 sudipriyambodo.com · All Rights Reserved